L’alimentació té un paper transcendental en la salut de les persones i en la seva qualitat de vida. És per això, que s’inclou a la cartera de serveis el Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties a l’atenció primària i comunitària.
Les tasques del/la nutricionista s’orienten cap a la promoció de la salut i l’educació per a la salut, que comprèn les activitats adreçades a modificar o potenciar hàbits i actituds que condueixin a formes de vida saludables, així com a promoure el canvi de conductes relacionades amb factors de risc de problemes de salut específics i les orientades a fomentar l’autocura, que inclouen entre d’altres, una alimentació saludable al llarg de les diferents etapes de la vida, de manera individual, familiar i comunitària.
La prevenció i tractament de problemes associats a una mala alimentació, promoció d’hàbits alimentaris saludables i sostenibles i una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia, preferències, recursos socioeconòmics, culturals, etc, són tasques de treball en equip, de forma multidisciplinària, amb la resta de professionals de l’EAP i en col·laboració amb els equips de salut pública i la comunitat.
La cooperació dintre de les diferents estructures de salut comunitària comporta intervencions tals com:
- Atenció personalitzada segons les necessitats del pacient.
- Estudi de les necessitats nutritives de la població en general i dels grups específics.
- Participació en estudis epidemiològics sobre hàbits i consum alimentaris.
- Intervenció en les propostes sobre establiment d’objectius nutricionals, recomanacions alimentàries a la població i desenvolupament de les guies alimentàries.
- Col·laboració en la preparació i realització de campanyes d’informació i educació alimentària i nutricional de diversos col·lectius.
- Formació en matèria d’alimentació i nutrició aplicada a altres professionals que poguessin necessitar-lo en el marc de la seva activitat.
- Informació a mitjans de comunicació i al públic en general sobre les orientacions alimentàries que cal donar a la població en cada circumstància específica.
- Col·laboració amb les diverses administracions en temes d’alimentació i nutrició aplicada.